SILKEBORGVEJ, ÅBYHØJ
Bygherre: Byggeselskab
År: 2017/2019
Omfang: 510 m2 bolig + sekundære bygninger
Udbudsform: Hovedentreprise
Ingeniør: Sixhøj Rådgivning Aps
Arkitekt: SIGNATUR arkitekter
Rolle i projektet: Arkitektfaglig rådgivning. Udarbejdelse af bebyggelsesplan, samt principansøgning/dialog med Århus Kommune frem til godkendelse. Forslagsfasen / projektforslag
Vi har rådgivet en gruppe investorer, som har købt en byggegrund i Åbyhøj, vest for Aarhus C. Arkitektrådgivningen omfatter skitseforslag og forhåndsdialog med Aarhus Kommune. Rådgivningens formål har været at afklare muligheder og opnå principgodkendelse hos Aarhus kommune. Det kan godt betale sig, så tidligt som muligt i et byggeprojekt, at sætte sig grundigt ind i lokalplaner og andre tænkelige forhold, der kan have indvirkning på kommunens endelige godkendelse/afslag af dit projekt. Vi har repræsenteret bygherre i en indledende forhåndsdialog med Aarhus kommune for at skabe klarhed over mulighederne tidligt i byggeprocessen, og undgå at der bruges tid på urealistiske planer. Byggegrunden på Silkeborgvej er beliggende i et villakvarter, som det nye byggeri nødvendigvis må forholde sig til. Byhusenes arkitektur skal passe ind i kvarteret. Her har vi indgået i en dialog med kommunens byggesagkyndige og præsenteret bygherres ønsker og idéer til et fremtidigt byggeri. Møderne har afklaret hvordan projektet kan tilpasses lokalplanen for området. Hvordan skalerer vi byggeriet ned, så det visuelt og æstetisk passer ind? Er der detaljer, som vil forhindre en godkendelse af endelige myndighedstegninger – og hvordan kan bygherre i givet fald imødegå det? Det kan være små ting som afstand til skel, valg af byggematerialer og lignende, der er forskellen på afslag eller accept. Bygherre har opnået principgodkendelse på byggeprojektet på basis af den indledende dialog. Næste skridt bliver at udarbejde færdige myndighedstegning.
Detaljer om byhuse på Silkeborgvej i Åbyhøj
Arkitektur og materialevalg, der forholder sig til villabyggeriet i området. Det er vigtigt, at der skabes en naturlig sammenhæng og reference til det omkringliggende kvarter. Forslaget er derfor at facaden mures op ligesom de omkringliggende murermestervillaer i kvarteret frem for at vælge byggematerialer som er fremmede for området. Der er valgt et zink tag, da det er et godt gedigent materiale, som refererer til den klassiske murermestervilla, og som samtidigt giver en fin kontrast til facadens grå mursten. Byhusene er bygget sammen, men den lange facade brydes af tagnedløb, karnapper og vinduespartier, som ”skalerer boligerne ned”. Alle byhuse har en karnap. Karnappen har flere funktioner: den underbygger det arkitektoniske udtryk, der ønskes – hver bolig fremstår som et individuelt byhus. Samtidig giver både karnap og ovenlysvindue på første sal et perfekt dagslys. Karnappen får sin egen funktion som sidde niche. Her kan man sidde og betragte livet på Silkeborgvej eller i gårdhaven. Indre gårdmiljø og private haver væk fra Silkeborgvej, så der skærmes af for støj og nysgerrige blikke.